سیستم خانه هوشمند
به وسیلهی تکنولوژی هوشمند سازی شما می توانید تمامی چراغهای منزل را از کنار تخت خواب خود خاموش و روشن کنید یا به منظور ترساندن متجاوزان، با فشردن یک دکمه تمامی چراغها را روشن کنید. شما با هوشمند سازی و اتوماسیون ساختمان پیش ساخته خود میتوانید بدون برخاستن از جای خود یا حتی در خارج از خانه هوشمند خود توسط تلفن، درب را برای مراجعان باز نمایید. شما میتوانید با استفاده از تایمر یا حضوراً، چراغهای خانه هوشمند را خاموش و روشن کنید، دما را تنظیم نماید، موزیک را روشن کنید و بسیاری دیگر از امور را بصورت اتوماتیک و هوشمند انجام دهید.
با نصب مدولهای خانه هوشمند در محل پریزها و جعبه تقسیمات برق به راحتی میتوانید فرامین خود را توسط پانل کنترل، تایمر، ریموت، رایانه و حتی تلفن به بخشهای مختلف خانه ارسال نمایید. همچنین در برخی موارد میتوانید کلید و پریزهای خود را با کلید و پریزهای خود تجهیزات تعویض نمایید.کنترل تلویزیون، ماهواره، پخش DVD و دیگر تجهیزات دارای کنترل مادون قرمز بوسیلهی مدولهای مادون قرمز قابل ادغام با سامانهی خانه هوشمند میباشد.
- سوئیچهای دیواری کریستال هوشمند سازی
جهت صدور و انجام فرامین خاموش/ روشن/ دیمر/ حرکت پرده
قابلیت کنترل توسط رایانه، تلفن، پانل کنترل و تایمر
امکان اجرای فرمان ALL ON/ALLOFF
قابلیت ارسال وضعیت ON/OFF
- سوئیچهای دیواریPT هوشمند سازی
جهت صدور و انجام فرامین خاموش/ روشن/ دیمر/ حرکت پرده
قابلیت کنترل توسط رایانه، تلفن، پانل کنترل و تایمر
امکان اجرای فرمانALL ON/ALLOFF
قابلیت ارسال وضعیت ON/OFF
کیفیت و دوام سوئیچ زنی بسیار بالا
- مدولهای میکرو هوشمندسازی
جهت انجام فرامین خاموش/روشن/دیمر/ حرکت پرده
قابلیت کنترل توسط رایانه، تلفن، پانل کنترل و تایمر
امکان اجرای فرمان ALL ON/ALLOF
قابلیت ارسال وضعیت ON/OFF
قابل نصب در پشت کلیدها و پریزها
- کلیدهای سناریو هوشمند سازی
کنترل محلی تجهیزات
امکان کنترل تا 31 تجهیز گوناگون
به عنوان مثال زمان صرف شام میخواهید چراغهای محل غذا خوری روشن شود، پردهها کشیده شود و برخی از چراغهای بدون نیاز خاموش شوند. یا اینکه پس از برخاستن از خواب، موزیک و برخی از چراغها نیز روشن شوند. در این صورت با تنظیم یکی از این کنترلها با فشار یک کلید تمامی این اتفاقات رخ خواهد داد.
- پریزهای هوشمند
جهت انجام فرامین خاموش/ روشن
قابلیت کنترل توسط رایانه، تلفن، پانل کنترل و تایمر
امکان اجرای فرمان ALL
ON/ALLOFF
قابلیت ارسال وضعیت
ON/OFF
قابل نصب در هریک از پریزهای خانه و تغییر محل آن به دلخواه
- کنترل های دیواری
قابلیت اجرای سناریو
جهت صدور فرامین خاموش/روشن به هر وسیله
امکان اجرای فرمان ALL ON/ALLOFF
قابلیت ارسال فرمان دیمر
نصب آسان با استفاده از پریز
- کنترل های تلفن هوشمند
قابلیت ارسال فرامین
امکان دریافت وضعیت خاموش و روشن بودن هر وسیله
امنیت بالا با استفاده از کدهای ورودی
راهنمای گویا جهت صدور فرامین در هر مرحله
نصب آسان با استفاده از پریز
چراغهای نمایشگربمنظور نمایش عملکرد و دریافت تماس
- اتصال به رایانه
امکان ارسال فرامین بوسیلهی رایانه و نرم افزار مربوطه
فراهم نمودن کانال ارتباطی با اینترنت و ارسال دستورات از طریق وب
نمایش وضعیت هر یک از وسایل خانه
امکان نمایش تجهیزات تحت کنترل در پلان خانه
- کنترل از راه دور
امکان ارسال فرامین بوسیلهی RF
سیستم کد بندی به منظور جلوگیری از تداخل با دیگر سیستمها
قابلیت اجرای سناریو
جهت صدور فرامین خاموش/ روشن به هر وسیله
امکان اجرای فرمان ALL ON/ALLOFF
قابلیت ارسال فرمان دیمر
قابلیت برنامه ریزی جهت عملکرد جایگزین ریموت های IR چهار وسیلهی گوناگون
- مزایای سیستم
سیستمهای هوشمند ساختمان با استفاده از تکنیک مدولاسیون (Spread Spectrum) و فرکانسهای پایین دارای قدرت سیگنالینگ بالایی مییاشد. علاوه بر آن، تکنولوژی هوشمند سازی بوسیلهی یک ارتباط دوطرفه به هر یک از تجهیزات خود اجازه میدهد وضعیت روشن یا خاموش بودن خود را در شبکه اعلام نماید. اینگونه میتوان پس از هر فرمان از انجام آن اطمینان حاصل نمود. تمامی این امکانات باعث میگردند ارتباطی با قابلیت اطمینان بیش از 99% حاصل گردد.
استفادهی صد در صد از خطوط برق برای انتقال اطلاعات و طراحی انواع ادوات لازم باعث گردیده تا این سیستم به بهترین سطح عملکرد در ساختمانهای مسکونی و تجاری برسد، از استادیومها گرفته تا باشگاههای ورزشی. امروزه استفاده از سیستمهای هوشمند سازی در سرتاسر دنیا بسیار معمول گردیده است. نتایج چشمگیر آن در کاهش مصرف انرژی، آسایش و راحتی استفاده از این سیستم باعث گردیده بسیاری از تولید کتتدگان وسایل برقی در دنیا مدول ارتباطی با این نوع شبکه را به صورت پیش فرض بر روی محصولات خود قرار دهند
- روش های هوشمند سازی ساختمان
به هر صورت شما در هوشمند سازی توسط تعدادی سنسور اطلاعاتی را جمع آوری و به سوی سیستم مرکزی ارسال می دارید و پس از تحلیل اطلاعات دریافتی فرامینی را به سمت عملگرها گسیل داریم . با این تعریف در مجموع میتوان گفت سه روش گوناگون برای هوشمند سازی ساختمان ها وجود دارد:
1- استفاده از سیم کشی (BUS) مجزا برای نقل و انتقال اطلاعات
2- استفاده از سیم های برق به عنوان بستری برای نقل و انتقال اطلاعات
3- استفاده از سیستم های بی سیم برای نقل و انتقال اطلاعات
در هر یک از روش های ذکر شده استانداردهایی به عنوان پروتکل وجود دارد که میتوان در غالب این استانداردها هوشمند سازی را انجام داد. در ادامه به طور خلاصه به ذکر برخی استانداردهای معروف در این زمینه می پردازیم :
1- استفاده از BUS مجزا
در این سیستم میتوان به معروف ترین و معتبرترین استانداردهای حوزه اتوماسیون از جمله EIB ، BACnet ، LON ، S-Bus و غیره اشاره داشت. در این سیستم ها اطلاعات بسته به استاندارد استفاده شده بر روی 1 ، 2 یا 4 زوج سیم منتقل میشود و این سیم های حامل اطلاعات کاملا از سیم های منتقل کننده جریان اصلی برق ایزوله می باشند.
در این روش اصولا سنسور ها اطلاعات را به یک مرکز کنترل ارسال مینمایند و در آنجا مرکز کنترل پس از تحلیل اطلاعات دریافتی فرمانی را به عملگرها که عمدتا در همان مرکز کنترل نصب شده اند ارسال و این عملگرها باعث قطع یا وصل جریان برق می گردند .
2- استفاده از سیم های برق (PLC)
در این سیستم معتبرترین استاندارد موجود X10 می باشد. در این روش اطلاعات بدون نیاز به کابل کشی مجزا بر روی سیم های برق موجود منتقل می گردند. در این سیستم در هر نقطه کنترلی ، ماژول هایی نصب میشود که اطلاعات آمده از طرف مرکز کنترل را دریافت و به آن واکنش نشان داده و دستگاه متصل را خاموش یا روشن می نماید .
مرکز کنترل در این سیستم وظیفه ذخیره سناریوها، دریافت کدها از ریموت کنترل، و نهایتاً ارسال آن به سمت ماژول مورد نظر ر ا بر عهده دارد.
3- استفاده از سیستم های wireless
روش دیگری که این روزها بسیار مورد توجه واقع شده استفاده از سیگنالهای بی سیم (Wireless) به عنوان بستر ارتباطی سیستم هوشمند می باشد. در این روش فرمان ها از طریق سیگنالهای وایرلس ارسال و دریافت می گردند. از مهمترین استاندارد های این روش میتوان به Z-Wave و Zigbee اشاره کرد .
در اسن استانداردها دستگاه ها علاوه بر اینکه نقش گیرنده اطلاعات را ایفا میکنند، ضمناً پس از دریافت اقدام به ارسال مجدد آن مینمایند تا به این ترتیب محوطه تحت پوشش سیستم را گستر دهند .
در این روش علاوه بر سرعت بالای انتقال اطلاعات، نیاز به تغییر در سیم کشی ساختمان وجود ندارد و به همین خاطر به راحتی در خانه هایی که امکان تغییر در سیستم سیم کشی ساختمان وجود ندارد به راحتی قابل اجرا می باشد.
مراحل برق کشی هوشمند
۱- نقشه:
قبل از هر کاری برای سیم کشی یک ساختمان نیاز به یک نقشه یا طرح کلی از ساختمان داریم که این نقشه می تواند از سوی شما و یا مهندس برق مربوطه ارائه شود. شروع به کار از روی نقشه می تواند به کار شما به عنوان یک برقکار سرعت و ظرافت ببخشد و یک ساختمان را کاملا اصولی و بر اساس استانداردها برق کشی نمائید. نمونه ای از یک نشه ساختمان در شکل زیر:
۲- اندازه و خط تراز
پس از تعیین نقشه باید برای کلیدها و پریزها جهت آماده کردن برای کنده کاری خط تراز کشیده شود. طبق استاندارهای برق ساختمان فاصله ی کلیدها و پریزها از کف را اندازه گیری کرده و بوسیله شنگ طراز ( البته امروزه از لیزر هم برای این کار استفاده می شود) دو سر هر دیوار را نشانه گذاری می کنیم سپس به وسیله ریسمان رنگ یک خط سراسری می کشیم. به این ترتیب اندازه ها دقیق و کلیدها و پریزها هر کدام در سطحی کاملا استاندارد روی دیوار قرار می گیرند.
۳- کنده کاری ها
هنگامی که نقشه و طرح کلی شما آماده و خط تراز اجرا شد باید مکان هایی که می خواهیم لوله ها و قوطی های برق را جا دهیم کنده شوند. این کار به روش سنتی با استفاده از تیشه های برقکاری و چکش و قلم انجام می گرفت ولی اکنون با پیشرفت صنعت دستگاه های پیشرفته ایی برای این کار تولید شده اند. که عبارتند از:
الف- شیار زن: این دستگاه بسیار کار آمد می تواند در کندن جای لوله ها و قوطی ها بسیار با دقت عمل کرده و تنها مکان مورد نیاز برای جا دادن آنها را بکند. نمونه های تک تیغ و دو تیغ این دستگاه ها در بازار موجود می باشند که نمونه دو تیغ آنها قابل تنظیم بوده و شما می توانید یک اندازه خاص برای برش روی دیوار را به دستگاه بدهید.
ب- بتن کن یا هیلتی: این دستگاه یک چکش برقی قوی است که می تواند بتن و آجر را به راحتی بکند و برای مواردی که نیاز به کندن بتن و آجر داریم می توانیم ار آن بهره ببریم. نمونه های مختلفی نیز از این دستگاه در بازار موجود می باشد.
۴- قوطی گذاری
در این مرحله باید قوطی های برق که مخصوص نصب کلید و پریز در آینده می باشند روی دیوار نصب شوند. طبق نقشه و یا ایده کلی خودتان مکان هایی را که برای نصب کلیدها و پریزها و جعبه فیوز روی دیوار در نظر گرفته ایم قوطی گذاری کرده و محکم می کنیم. این محکم کردن می تواند بوسیله گچ انجام شود. در انجام اینکار باید دقت شود که قوطی ها با دیوار در یک سطح قرار داده شوند.
۵- لوله گذاری
لوله های برق معبر سیم های برق ، تلفن و آنتن به مکان های مختلف ساختمان می باشند و پس از قوطی گذاری باید لوله های برق در جای خود محکم شوند. تعداد و روش لوله گذاری به نقشه اصلی بستگی دارد. انواع مختلفی از لوله های برق موجود می باشند که می توان به لوله های فلزی, گالوانیزه و همچنین فراگیرترین آنها یعنی لوله های P.V.C اشاره کرد. لوله های برق طبق استانداردهای برق ساختمان برای ارتباط با نقاط مختلف از کف ساختمان عبور می کنند و همچنین از لوله های خرطومی نیز در برخی جاها جهت لوله کشی هایی با مسیر کوتاه استفاده می شود. هنگامی که بخواهیم لوله ای را به یک مسیر عمودی امتداد دهیم از زانو های ۹۰ یا ۴۵ درجه استفاده می کنیم.
۶- سیم کشی
یکی از مهمترین قسمت های برق ساختمان سیم کشی می باشد. در این مرحله سیم کشی کامل یک واحد مسکونی انجام می شود و سیم های برق و تلفن و آنتن و غیره از لوله های مختلف عبور داده و به قوطی های مشخص شده امتداد می دهیم. عبور سیم های برق از لوله ها امکان پذیر نمی باشد مگر اینکه از یک وسیله مخصوص به نام فنر سیم کشی استفاده شود و به این شکل عمل می شود که ابتدا فنر را از لوله ها عبور داده سپس سیم ها را به انتهای فنر وصل کرده و سر دیگر فنر را می کشیم. نمونه های فلزی و نوع مرغوب پلاستیکی فنرها در بازار موجود می باشد.
۷- سیم بندی
پس از سیم کشی باید سیم ها را تقسیم بندی کرد و به هر کلید و یا پریز برق رساند و سیم های روشنایی ها را در قوطی مربوطه قرار داد که به این مرحله سیم بندی می گویند. سیم بندی ها بسیار مهم می باشند زیرا اگر در این مرحله اشتباهی صورت گیرد باعث اتصالی و اشکال در سیستم خواهد شد.
۸-تست کابل در سیم کشی هوشمند
پس از اتمام سیم کشی نیاز به تست کابل و علامت گذاری سیم ها توسط کارشناسان مربوط به این بخش می باشد که درستی و کامل بودن مراحل سیم کشی را بررسی کرده و بطور کامل عیوب احتمالی را برطرف کرد.
۹- نصب تجهیزات
مرحله نهایی سیم کشی برق ساختمان نصب می باشد. در این مرحله کلیدها، پریزها، سرپیچ ها، آیفون و فیوزها نصب و برای برق دادن به واحد مسکونی اماده می شوند. در این مرحله باید سعی شود تمامی نصبیات با دقت و ظرافت نصب شوند زیرا این کار در تائید مهارت و سلیقه کار شما نزد مشتری بسیار موثر خواهد بود. در این مرحله برای نصب حبایی ها، چراغ های دیواری، فن ها، آیفون و همینطور تجهیزات مورد نیاز در سیستم هوشمند باید از دریل استفاده شود.