مزیت های متعدد پکیج باعث شده در سال های اخیر استقبال چشمگیری از آن در صنعت ساختمان شده است و حتی بسیاری از منازل قدیمی نیز اقدام به بازسازی و تعویض سیستم های گرمایشی قدیمی با پکیج می نمایند. از عوامل تاثیر گذار در انتخاب پکیج، متراژ هدف است که بر اساس آن باید دستگاه درست را انتخاب کرد. با توجه به قیمت نسبتا بالای پکیج و نیاز به هزینه اولیه بالا برای راه اندازی لازم است که انتخاب دستگاه با شناخت کافی صورت گیرد تا از تحمیل هزینه های اضافه جلوگیری شود. در این مقاله به بررسی انواع رایج دستگاه های پکیج در بازار ایران می پردازیم. با کافه ساختمان همراه باشید.
مالکان واحدهای مسکونی با توجه به هزینه های بالای ساخت موتورخانه مرکزی و یا استفاده از تجهیزات پشرفته تر در بخش تاسیسات، تمایل بیشتری به استفاده از پکیج شوفاژ دیواری از خود نشان می دهند. بنابراین در انتخاب پکیج دیواری برای ساختمان باید نکات مهمی مورد توجه قرارگیرد. عواملی مانند وضعیت تخلیه گازهای شعله، چگونگی تامین هوای تازه و غیره مطرح می باشد. دیگ های پکیج در واقع مجموعه ای از تجهیزات یک موتورخانه حرارت مرکزی است این دیگ ها معمولا شامل پمپ منبع انبساط، مشعل، کویل های آبگرم مصرفی و وسایل کنترلی می باشند. پکیج قادر است علاوه بر آبگرم مصرفی آبگرم تاسیساتی را تامین کند.
پکیج تک مبدله یا حرارت مستقیم
این پکیج ها دارای یک مبدل می باشند که این مبدل هم در گرمایش و هم در آب گرم مصرفی مشترک است. در این نوع پکیج دو لوله تو در تو قرار گرفته که لوله داخلی جهت آب گرم و لوله بیرونی برای آب سرد مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل کارکرد دوگانه این نوع مبدل به آن مبدل دو منظوره نیز گفته می شود. این نوع پکیج با نام های دیگری همچون بای ترمیک (BiThermic) و همچنین مبدل جفت (Double Heat Exchanger) نیز گفته می شود.
برای تامین آب گرم مورد نیاز ساکنین، با باز شدن شیر آب گرم، فلومتر اجازه ورود آب شهر به مبدل اصلی را داده و در برابر شعله مستقیم گرم و به لوله خروجی آب گرم دستگاه هدایت می شود، درست شبیه عملکرد آبگرمکن های دیواری. در این حالت نیازی به فعال شدن پمپ گردش آب نمی باشد. برای تامین گرمایش رادیاتورها (حالت زمستانی پکیج)، آب گرم از طریق شیر سه طرفه به سمت رادیاتورها هدایت می شود و برای گردش آب در شبکه لوله ها و پکیج، پمپ فعال می شود. با توجه به اینکه تنها یک مبدل مسوول گرم کردن آب است امکان رسوب گیری دستگاه زیاد است. بنابراین همانطور که در جدول 1 نشان داده شده در محل هایی که املاح آب بالا است نباید از پکیج تک مبدله استفاده کرد.
مزیت های پکیج تک مبدله
- استهلاک کمتر به دلیل غیرفعال بودن پمپ گردش آب در تابستان
- سریعتر گرم شدن آب به دلیل شعله مستقیم
پکیج دو مبدله یا حرارت غیر مستقیم
این پکیج ها دارای دو مبدل اولیه و ثانویه هستند و برای مناطقی که رسوب و سختی آب بالایی دارند استفاده می شوند، به علت وجود دو مبدل جداگانه دستگاه دیرتر رسوب می گیرد. این مساله بویژه در استمرار کارآیی دستگاه در گذر زمان و جلوگیری از مشکلات و مسایلی چون سرد و گم شدن آب گرم بسیار تاثیر گذار است. در این دستگاه به علت وجود مبدل ثانویه پمپ دستگاه چه در حالت گرمایش و چه در حالت آب گرم بهداشتی باید کارکند. وجود قطعات اضافی مانند مبدل، شیر سه طرفه و ....هزینه سرویس را بالا می برد. به این نوع دستگاه ها Monothermic نیز گفته می شود چرا که برای تامین گرمایش آب از یک مبدل و برای گرمایش رادیاتورها نیز از مبدل دیگر استفاده می شود.
مزیت های پکیج دو مبدل
- یکنواختی دمای آب گرم
- رسوب گیری کمتر
پکیج های کوره باز و کوره بسته
پکیج های دیواری از نظر سیستم تهویه، مکش هوا و خروج دود به دو دسته تقسیم می شوند:
1- پکیج های کوره باز: (تیپ B) بدون فن
این پکیج ها مانند یک آبگرمکن دیواری معمولی عمل می کنند و محصولات احتراق را از دودکش ساختمان بیرون داده و اکسیژن لازم را از هوای محیط می گیرند. باز بودن محفظه احتراق به فضای بسته مسکونی در زمستان، باعث نفوذ و انتشار گاز منواکسید کربن و اکسیدهای ازت می گردد.
2- پکیج های کوره بسته: (تیپ C) روم سیلد، فن دار
این پکیج ها با محفظه احتراق بسته می باشند که در آنها هوای مورد نیاز برای انجام واکنش احتراق از بیرون ساختمان تامین می شود.اتاقک احتراق این نوع دستگاه ها از محیط ساختمان کاملا ایزوله می باشند.
انتخاب ظرفیت پکیج شوفاژ دیواری باید بر اساس متراژ ساختمان صورت گیرد. بدین منظور جدول استانداردی توسط متخصصین تهیه شده که بر مبنای آنها می توان اقدام به خرید دستگاه مناسب نمود.
جدول (1)، انتخاب ظرفیت پکیج شوفاژ بر اساس استاندارد
جدول (2)، انتخاب ظرفیت پکیج شوفاژ بر اساس استاندارد
جدول (3)، انتخاب ظرفیت پکیج شوفاژ بر اساس استاندارد
جدول (4)، انتخاب ظرفیت پکیج شوفاژ بر اساس استاندارد