در این روزهای شدیدا سرد زمستان 98 تصور سرد شدن آب گرم هم سردرد و اضطراب می آورد! البته سرد و گرم شدن آب غالبا در بهار و تابستان رخ می دهد که آب گرم در رادیاتورها جریان ندارد. با این وجود به دلیل مسایلی چون افت فشار گاز و یا افت فشار آب که خود می تواند ناشی از ترکیدن لوله های شهری در اثر یخ زدن باشد سرد شدن آب گرم در زمستان نیز پدیده ای غیرمعمول نیست. در این مقاله به علل سرد و گرم شدن آب در سیستم های پکیج می پردازیم. با کافه ساختمان همراه باشید.
نیاز پکیچ به فشار آب نسبتا بالا و کم بودن آب در بیشتر مناطق کشور عمده ترین علت این مشکل است. بویژه اگر فاصله محل نصب پکیج تا حمام زیاد باشد (بیش از 10 متر لوله کشی) این مشکل پررنگ تر خواهد بود. البته فشار آب تنها دلیل سردی آب نبوده و مسایل فنی نیز ممکن است دخیل باشد.
چنانچه با مشکل گرم نبودن آب در ابتدای حمام کردن و یا نوسان دمای آب دوش مواجه شدید نکات و مسایل فنی زیر را مد نظر قرار دهید.
علت های رایج سرد و گرم شدن آب پکیج
نوسان فشار آب ورودی
گاهی ممکن است به دلیل کم و زیاد شدن فشار آب ورودی به منزل، سیستم پکیچ نتواند جریان آب را تشخیص داده و پکیج را خاموش و روشن کند که در نتیجه باعث سرد و گرم شدن آب می شود بنابراین فشار آب ورودی ساختمان را بررسی کنید. چنانچه از پمپ های افزایش فشار استفاده می کنید دقت کنید که پمپ حتما روی مخزن با حجم مناسب نصب شده باشد تا فشار یکنواخت آب را تامین کند. تنظیم نبودن پمپ فشار یکی از دلایل سرد و گرم شدن آب پکیج است. بنابراین در صورت نیاز از یک متخصص تاسیسات ساختمان برای بررسی کارکرد درست پمپ استفاده کنید. چنانچه فشار آب منطقه شما به طور کل کم است و از پمپ های افزایش فشار استفاده نمی کنید هنگام نصب دستگاه پکیج از نصاب بخواهید تا ارتفاع شعله را متناسب با فشار آب ورودی تنطیم کند تا آب پکیج سرد و گرم نشود.
جرم گرفتن مبدل ثانویه
جرم گرفتن مبدل ثانویه از جمله مشکلات رایج سیستم های پکیج به شمار می رود و تقریبا در 70 تا 80 درصد از موارد مشکل از همین اشکال فنی ناشی می شود. در پکیج های تک مبدل، نیاز به اسید شویی مبدل اصلی به صورت دوره ای وجود دارد و در پکیچ های دو مبدل این کار باید بر روی مبدل ثانویه صورت گیرد. معمولا در مدلهای دو مبدله بعد از دو سال نیاز به اسید شویی می باشد که البته به مسایل دیگری همچون کیفیت آب منطقه نیز بستگی دارد. پیشنهاد می شود برای اسید شویی حتما از تعمیر کار گواهینامه دار درخواست کمک کنید.
زیاد بودن فاصله نصب پکیج تا محل حمام
در خانه های با متراژ زیربنای بالا و یا قواره نامتناسب زمین و نقشه ساخت نامناسب که در آن امکان استقرار حمام و پکیج در فاصله دور از هم وجود دارد، آب به دلیل طی مسیر طولانی در لوله ها در فضای آزاد دمای خود را از دست می دهد. برای حل این مشکل می توان از سیستم های گردش آب گرم یا عایق کردن لوله آب گرم استفاده کرده و یا در صورتی که توان مالی دارید و البته به شرط فراهم بودن شرایط از لحاظ فنی و ایمنی نصب دستگاه می توانید یک آبگرمکن دیواری با ظرفیت پایین برای تامین آب گرم حمام در نزدیکی حمام نصب کرده تا مشکل برطرف گردد. توجه کنید که نصب آبگرمکن یا دیگر تجهیزات گرمایشی کاملا تخصصی بوده و باید از کارشناس گواهینامه دار برای این کار استفاده کنید.
هشدار!
در صورتی که قصد نصب دستگاه در جایی دارید که دسترسی به لوله کشی گاز ندارد هر گونه تغییر در لوله کشی اعم از گرفتن انشعاب یا افزایش طول لوله و غیره باید فقط و فقط با نظارت و تایید کارشناسان صلاحیت دار نظام مهندسی ساختمان انجام شود. اجرای درست مقررات لوله کشی گاز ساختمان در صلاحیت کارشناسان خبره مورد تایید مراجع ذی صلاح بوده و نیاز به تخصص ویژه دارد و هر گونه حادثه ناشی از اعمال تغییرات در لوله کشی گاز بدون مجوز نظام مهندسی مشمول رسیدگی قانونی، پرداخت جریمه، پرداخت خسارت شاکیان و حتی مجازات تعزیری می باشد.
نکاتی برای اسیدشویی مبدل پکیج
- هنگام ریختن اسید مبدل باید خالی از آب باشد.
- در صورتی که گرفتگی زیاد باشد باید از پمپ برای اسید شویی استفاده شود.
- برای اسید شویی از اسید دی اسکلر 33 درصد استفاده شود.
دیگر علت های سرد و گرم شدن آب پکیج
- خراب شدن سنسور آب گرم
- جرم گرفتن مبدل اولیه در دستگاه های تک مبدله
- خرابی جریان سنج یا فلومتر: اعلام اشتباه دبی آب در پکیج هایی که با این حسگر کار می کنند ناشی از خرابی جریان سنج است. هنگامی که آب باز می شود کلید وصل شده و پیام به برد الکترونیک ارسال می شود. خرابی این قطعه باعث قطع و وصل شدن شعله پکیج و سرد و گرم شدن آب می شود.
- خراب شدن سونیج جریان سنج: اگر آب گرم را باز می کنید و گرم است ولی وقتی آن را با آب سرد مخلوط می کنید سرد می شود به احتمال زیاد مشکل از سوئیچ جریان سنج است و برای تعمیر آن نیاز به تعمیرکار پکیج دارید.
- ارتفاع شعله بیش از حد: ارتفاع مجاز شعله در پکیج برابر با سه چهارم محفظۀ سوختن است که در نتیجه اگر ارتفاع شعله بیش از آن باشد دمای آب به سرعت به 60 درجه رسیده و شعله خاموش می شود. تعمیرکار باید از طریق شیر ماژوله یا از طریق برد کنترل کننده ارتفاع شعله را بسته به نیاز کمتر یا بیشتر کند.
- معیوب بودن فشار فن (پرشر فن): قطع و وصل شدن فن دستگاه که باعث قطع و وصل شدن مداوم آن می شود. این مشکل کمتر رایج است.
- خرابی، ضعیف شدن یا نیم سوز شدن پمپ پکیج: در این حالت پمپ توان گردش سریع آب را نداشته و به دلیل گرم شدن بیش از حد آب داخل مدار حسگر دما دستور خاموش شدن شعله را می فرستد. بعد از خروج جریان آب داغ از مدار دوباره شعله روشن می شود.
- خرابی سنسور شوفاژ: این مشکل به ندرت رخ می دهد.
- افت فشار گاز: این عامل بیشتر در زمستان رایج بوده و تاثیر آن صرفا در کم شدن دمای آب است با این وجود بسته به شدت سرما و موقعیت شهر در کشور ممکن است فشار گاز به حدی پایین بیاید که پکیج نتواند گرمای مورد نیاز را تامین کند. بویژه در استان های شمالی کشور که فاصله زیادی با پالایشگاه ها داشته و سرمای شدیدی را تجربه می کنند. در این رابطه لازم است تا هموطنان مراعات این شهرها را کرده و با صرفه جویی در مصرف گاز و عایق بندی فضای داخلی یاری رسان هم میهنان عزیز باشند.