بریتانیا تازه ترین کشور اتحادیه اروپا است که اعلام کرد از سال 2040 فروش خودروهای بنزینی و دیزلی را ممنوع می کند. پس از گذشت دو هفته از اعلام فرانسه، دولت انگلستان در لندن نیز از تصمیم مشابه خود برای مقابله با آلودگی هوا و تبدیل شدن به یک کشور کربن خنثی خبر داد. این تصمیم برای خوروسازان بیش از اندازه زود است حال آنکه طرفداران محیط زیست نظر دیگری دارند.
خیابان کامل (کیفیت پیاده روی در شهرهای آمریکا)
در اوج رقابت میان کارخانجات خودروسازی همچون ولوو برای تولید خودروهای برقی برای عقب نماندن از بازار، بریتانیا تازه ترین کشور اتحادیه اروپا است که اعلام کرد از سال 2040 فروش خودروهای بنزینی و دیزلی را ممنوع می کند. پس از گذشت دو هفته از اعلام فرانسه، دولت لندن نیز از تصمیم مشابه خود برای مقابله با آلودگی هوا و تبدیل شدن به یک کشور کربن خنثی خبر داد. این تصمیم برای خوروسازان بیش از اندازه زود است حال آنکه طرفداران محیط زیست نظر دیگری دارند.
در این رابطه، مایک هاوس، مدیر انجمن سازندگان و فروشندگان خودروی انگلستان بیان داشت "این گونه تصمیم گیریهای عجولانه بدون دادن زمان کافی به تولیدکنندگان برای تطبیق با شرایط می تواند بر صنعت خودروی ما تاثیر منفی بگذارد". " چنین ممنوعیت هایی موجب تضعیف بازاری می شود که در حال حاضر بیش از 800 هزار فرصت شغلی در بریتانیا ایجاد کرده است". وی افزود: "در عوض صنعت نیازمند رویکردی مثبت است که به خریداران و مصرف کنندگان برای خرید خودروهای الکتریکی انگیزه بدهد".
کارخانۀ Dailmler AG سازندۀ خودروهای مرسدس بنز در انگلستان همچنان مایل به پشتیبانی از خودروهای دیزل است چرا که صنعت پرسود خودروهای دیزلی مسابقه ای و سدان های بزرگش همگی از این نوع هستند. با این وجود گروه ولوو اعلام کرده تا سال 2019 تمام خودروهای ساخت آن شرکت دست کم یک موتور برقی خواهند داشت. بی ام و نیز نسخه برقی از خودروی مینی نمادین خود را در بریتانیا تولید خواهد کرد.
تغییر رویکرد دنیا به سمت خودروهای برقی دشواریهایی را در برخی از بخشها ایجاد می کند، از شرکت های نفتی که در اثر کاهش تقاضای سوخت ضرر می کنند گرفته تا صنایع سازندۀ تجهیزات بالادستی سوخت های فسیلی که محصولاتشان دیگر در خودروهای برقی مورد استفاده قرار نخواهند گرفت. تصمیم بریتانیا بر ممنوعیت خودروهای فسیلی تا حدودی تاثیر گرفته از قوانین سختگیرانۀ کاهش انتشار آلاینده های اتحادیۀ اروپا است که کشور می بایست حتی با وجود تصمیم به خروج از اتحادیه از آن پیروی کند.
در این رابطه دبیر محیط زیست اتحادیۀ اروپا Michael Gove اظهار داشت "دیگر نمی توانیم با خودروهای دیزلی و بنزینی ادامه دهیم. بسیار مهم است که یک تغییر قابل توجه در مقابل انتشار آلاینده های خوردویی ایجاد کنیم که نه تنها مشکلات تندرستی ما به آن وابسته است بلکه مسالۀ بزرگتری به نام شتاب گرفتن تغیییر اقلیم با آن ارتباط مستقیم دارد".
بریتانیا به دنبال فشار قوانین الزام آور زیست محیطی قصد دارد که حدود 800 میلیون پوند (1 میلیارد دلار) در فن آوری خودروهای بدون راننده و بدون آلودگی سرمایه گذاری و همچنین 246 میلیون پوند صرف پژوهش در فن آوری باتری نماید. با این وجود چنین سرمایه گذاری هایی برای طرفداران محیط زیست و فعالان مخالف سیاستهای کنونی، همچنان به اندازۀ کافی بلندپروازانه نیستند. در این رابطه الیور هایس عضو کارزار آلودگی هوای زمین می گوید: "دولت با اعلام این سیاست قصد دارد به مدت 23 سال تا سال 2040 تیتر اخبار را برای خود مصادره کند حال آنکه از اجرای برنامه های کاهش آلودگی در شهرها و شهرک های بریتانیا ناتوان است"
صادق خان شهردار لندن نیز بر این باور است که الزام به ممنوعیت فروش خودروهای دیزلی را به فال نیک می گیریم ولی لندنی ها همینک از آلودگی رنج می برند و نمی توانند تا سال 2040 صبر کنند.
به گزارش بخش مالی انرژی بلومبرگ، افزایش محبوبیت خودروهای الکتریکی در نیمۀ دوم دهۀ آینده به دلیل افت شدید قیمت باتری بسیار محتمل است. از اینرو پیش بینی می شود که تا سال 2030 از هر 12 خودروی فروش رفته در بریتانیا 1 عدد برقی خواهد بود. این رقم هم اکنون 1 خودرو در هر 200 خودرو است.
آلبرت چئونگ تحلیلگر بخش مالی انرژی بلومبرگ می گوید: "مدلسازی های ما نشان می دهد که حتی با سیاستهای کنونی، به برکت افت شتابان هزینه های باتری، تا سال 2040 79 درصد از خودروها در بریتانیا برقی خواهد بود. برای دستیابی به رقم 100 درصد نیازمند سرمایه گذاری های بیشتری در زیرساخت های شارژ خودرو داریم تا دسترسی مردم به ایستگاههای شارژ با اطمینان خاطر بیشتری رخ دهد".
با این وجود، همۀ کشورها چنین وضعیتی ندارند. با در خطر بودن هزاران شغل، آلمان در جستجوی راههایی برای کاستن از انتشار آلاینده های خودرویی بدون اعمال ممنوعیت های آشکار بر خودروهای با موتور درون سوز است. مقامات ایالتی و فدرال آلمان در هفته آینده در آلمان با مدیران صنعت خودرو نشستی را برای بررسی بهینه کردن خودروهای داخل خیابانها با فن آوری های نوین برای کاهش انتشار آلاینده ها برگزار خواهند کرد.
منتقدین این طرح، این نگرانی را دارند که دولتهای محلی بسیار زودتر از 2040 یعنی تا سال 2020 مالیات های سنگین بر خودروهای آلاینده دیزلی اعمال کنند. برنامه بدین صورت است که بر دادگاههای محلی اعمال فشار شود تا از طریق الزام در نصب فیلترها، تغییر در نوع جاده ها و حذف سرعت گیرها از انتشار آلاینده ها کاسته شود. تغییر در مالیات خودروهای جدید دیزلی نیز از پاییز آینده برای تامین بودجۀ اجرای سیاستها از سال 2018 انجام خواهد شد.
از زمان تغییر سوخت از بنزین به دیزل به دلیل انتشار کمتر دی اکسید کربن، بریتانیا بزرگترین ناوگان خودروهای دیزلی در اروپا را دارد. با این وجود، به گفتۀ استفان هولگیت، پروفسور پژوهش های پزشکی در دانشگاه ساوت همپتون و مشاور ویژۀ آلودگی هوای رویال کالج پزشکان،سوخت دیزل آلاینده هایی بین 8 تا 10 برابر سمی تر را متتشر می کند.
با توجه به خروج انگلستان از اتحادیه اروپا، این کشور قصد دارد جایگاه خود را به عنوان رهبر و پیشرو در فن آوری خودروهای بدون راننده و برقی محکم کند و فرصتهای شغلی و صادراتی جدید را ایجاد نماید. از اینرو هدف این کشور دست یافتن به انتشار صفر (Zero Emission) تا سال 2050 برای همۀ خودروها است.
با وجودی که خودروهای الکتریکی هم اکنون تنها 1 درصد از فروش خودرو در بریتانیا را تشکیل می دهند، این کشور یکی از معدود کشورهایی است که بیش از 100,000 خودروی الکتریکی در جاده های آن رفت و آمد می کنند.