تصفیهخانههای محلی
فرایندهایی که برای تصفیه آب آشامیدنی مورد استفاده قرار می گیرند، بستگی به کیفیت آب منبع استفاده شده دارد.بیشترآبهای زیر زمینی صاف وعاری از عوامل بیماری زا و همچنین فاقد مقادیر قابل توجهی از مواد هستند. این قبیل آبها را می توان با استفاده از حداقل مقدار کلر برای جلوگیری از آلودگی شبکه توزیع، در سیستم های آب آشامیدنی مورد استفاده قرار دارد. اما ممکن است بعضی از آبهای زیر زمینی حاوی مقدار زیادی از جامدات محلول، گازها و یا مقادیر اضافی آهن، منگنز و یا حتی مواد آلی و میکروبی باشند که در این صورت به فرایند های تصفیه ی پیچیده نیاز می باشد، سیستمهای تصفیه معمولا مورد استفاده قرار می گیرد (برای مصرف شرب) عبارتند از:
- هوادهی
- سختی گیری
- فیلتراسیون
- گندزدایی
- ذخیره سازی
آبهای سطحی غالبا دارای تنوع بیشتری از آلاینده ها نسبت به آبهای زیر زمینی هستند و به همین دلیل فرایند های تصفیه ممکن است برای این قبیل آبها پیچیده تر باشند. بیشتر آبهای سطحی دارای کدورتی بیش از مقدار تعیین شده توسط استانداردهای آب آشامیدنی می باشند. هر چند جریانهای آبی که با سرعت زیاد در حرکتند ممکن است دارای مواد بزرگتر به حالت معلق باشند. اما بیشتر جامدات در اندازه کلوئیدی بوده و برای جداسازی آنها استفاده از فرایندهای تصفیه مورد نیاز است. سیستم های تصفیه که به طور معمول مورد استفاده قرار می گیرد عبارتند از:
- آشغالگیر
- تصفیه شیمیایی مقدماتی
- ته نشینی مقدماتی
- هوادهی
- انعقاد و لخته سازی
- سختی گیری
- فیلتراسیون
- جذب سطحی
- فلوئورزنی-فلوئورزدایی
- تثبیت
- گندزدایی
- آشغالگیر
با توجه به ورود ذرات مختلف در آب ورودی به تصفیه خانه ها به ویژه ریزش برگ در فصول مختلف سال در صورت ورود این ذرات به سیستم تصفیه خانه موجب آسیب دیدگی یا گرفتگی پمپها، شیرآلات، خطوط لوله و سایر متعلقات می گردد. لذا به منظور جلوگیری از ورود این گونه ذرات به واحدهای تصفیه خانه می بایست از سیستم آشغالگیری مناسب استفاده گردد. در حال حاضر آشغالگیرهای مورد استفاده در کانالهای آب تصفیه خانه ها بصورت صفحه مشبک و یا صفحه میله ای ساخته شده و با زاویه نصب 45 الی 60 درجه در مسیرکانال انتقال آب یا فاضلاب قرار می گیرند. این آشغالگیرها اکثراً توسط بهره بردار به صورت دستی و با استفاده از چنگک تمیز می گردد. در برخی موارد نیز این آشغالگیرها از نوع مکانیکی و مجهز به قاب و چنگک جمع آوری آشغال می باشد. لذا با توجه به اینکه در اکثر مواقع حجم زیادی از ذرات و جامدات در آب ورودی به تصفیه خانه وجود دارد. عدم جمع آوری مداوم آنها موجب مسدود شدن سریع آنها گردیده و می بایست به طور مداوم تمیز گردند. علاوه بر این بسیاری از ذرات ریز و باریک, با عبور از این گونه آشغالگیرها, وارد سیستم تصفیه خانه می گردد. لذا به منظور رفع این مشکلات و با استفاده از تکنولوژی روز دنیا می توان از سیستمهای آشغالگیری مدرنتر استفاده نمود که علاوه بر راندمان بالا در جداسازی ذرات و آشغالهای ریـــز، دارای قابلیت تمیـــز شدن خودکار می باشند. لذا از این گونه سیستمـها، می توان به آشغالگیــــرهای پلکانی (Step Screening) اشاره نمود. سیستم SSF دارای عملکرد بسیار ساده و قابلیت نصب در کانالهایی با عمق زیاد می باشد. سیستم پیشنهادی از جنس استیل ضدزنگ (Stainless Steel) ساخته شده و مجهز به تمیز کننده خودکار می باشد به طوری که علاوه بر راندمان بالا در حذف آشغالها و ذرات موجود در آب، به طور همزمان آشغالهای جمع آوری شده را منتقل وتخلیه می نماید. یک مدل معمول از سیستم Step Screen سیستمی است که با زاویه متغیر در حدود 40 تا 53 درجه در کانال نصب گردیده و لذا می توان با توجه به شرایط محل نصب همچون عمق کانال و محدودیت فضا، شیب آن را تنظیم نمود. ارتفاع سطح تخلیه در حدود 5/3 متر بالاتر از کف کانال می باشد.
مشخصات و نحوه عملکرد دستگاه
ساختار این سیستم بدین صورت است که تیغه ها با فواصل 3 تا 6 میلیمتر از یکدیگر و در ردیفهای موازی به صورت پلکانی بر روی هم قرار گرفته و بدین صورت صفحات حصیری شکل با ساختار پلکانی را تشکیل می دهند. این صفحات توسط موتوری بر روی یک زنجیر و چرخ دنده حرکت می نماید. لذا همانطوری که در شکل زیر نشان داده می شود آشغالها و ذرات (ذرات با اندازه بزرگتر از فاصله میان تیغه ها) موجود در آب در حین عبور از میان تیغه ها، توسط صفحات متحرک به صورت پیوسته و اتوماتیک حذف و از آب خارج می گردد. لازم به ذکر است اتصالات مکانیکی این سیستم به گونه ای طراحی گردیده که با عملکرد مداوم و 24 ساعته آن، بدون نیاز به روغنکاری یاتاقانها, با توجه به حرکت موازی و دقیق تیغه ها در طول مسیر عملکرد آن را تضمین می نماید.
مزایا و ویژگیهای سیستم آشغالگیر
- قابلیت عبور جریان زیاد آب.
- ایجاد حداقل افت فشار.
- راندمان بالا در حذف آشغال و ذرات موجود در آب.
- قابلیت حذف ذرات ته نشین شده از کف کانال.
- مقاومت بالا به مواد خورنده از جمله اسید.
- کنترل بو با توجه به اینکه در محفظه بسته قرار دارد.
- عدم انسداد صفحات آشغالگیر توسط دانه ها و ذرات.
- عملکرد و نگهداری آسان.
- هزینه پائین بهره برداری.
تجهیزات انتقال آشغال
جهت جمع آوری و انتقال آشغالهای خروجی از آشغالگیرها می بایست از یک سیستم انتقال دانه استفاده نمود. آشغالهای خروجی از آشغالگیرها توسط این سیستم به خارج از کانال انتقال می یابد. این سیستم شامل یک شفت حلزونی شکل بوده که در داخل یک محفظه قرار دارد. تمامی قطعات این سیستم نیز از جنس استیل ضدزنگ (Stainless Steel) ساخته شده و طول استاندارد آن 4-6 متر می باشد.
آشغالگیر دستی
- آشغالگیرهای دستی شامل دو نوع شبکه ریز و شبکه درشت می باشد.
- آشغالگیرهای شبکه درشت، ذرات بزرگ جامد را از فاضلاب حذف می کند.
- آشغالگیرهای شبکه ریز، نوعا برای حذف موادی بکار می روند که ممکن است در ادامه روند تصفیه مشکلات نگهداری و عملکردی ایجاد کند.
تصفیهخانههای محلی در شهر یزد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار یزدی ها (یزدی نیوز) ایجاد تصفیهخانههای محلی در یزد برای بهرهبرداری از پساب برای آبیاری فضای سبز، پیشنهادی بهمنظور تامین آب مورد نیاز این بخش با توجه به تکمیل نشدن ظرفیت تصفیه خانه شهر است. به طور قطع، تنها راه توسعه پایدار فضای سبز شهر یزد استفاده از آبهای بازیافتی است که در این راه ایجاد تصفیهخانههای محلی معروف به «لوکال» میتواند موثر باشد. مدیر عامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری یزد با اشاره به اینکه دبی پساب استحصالی از تصفیه خانه فاضلاب شهر یزد، کفاف نیاز شهرداریهای بهرهبردار را نمیدهد بر ضرورت ایجاد تصفیهخانههای محلی در شهر یزد تاکید کرد.
محدودیت تولید پساب در تصفیه خانه شهر یزد
ظرفیت تصفیه خانه فاضلاب شهر یزد، استحصال 400 لیتر در ثانیه پساب است که به دلیل کامل نشدن شبکه فاضلاب شهری و تکمیل نشدن ظرفیت تصفیهخانه، این ظرفیت تاکنون محقق نشده است. ایجاد تصفیهخانههای محلی به عنوان شبکههای فرعی شبکه فاضلاب شهر یکی از راهکارهای مدیران شهرداری بهمنظور تامین آب مورد نیاز برای آبیاری فضای سبز هر منطقه شهر محسوب میشود که البته مورد تایید مسئولان شرکت آب و فاضلاب نیست. اکنون نیمی از شبکه فاضلاب شهر یزد یعنی 600 کیلومتر اجرا شده و به گفته مجری شبکه فاضلاب شهری شرکت آب و فاضلاب استان اگر 600 کیلومتر باقیمانده نیز اجرا شود، ظرفیت تولید پساب در تصفیه خانه افزایش مییابد و شهرداریها نیز فرصت بهرهبرداری بیشتری از پساب را به دست خواهند آورد.
احداث 10 تصفیه خانه محلی در رشت
معاون مهندسی و توسعه آبفای شهری گیلان از احداث 10 تصفیه خانه محلی در نقاط بالادست مرکز رشت خبر داد. به گزارش ایلنا، هادی نیزهباز با بیان اینکه جمع آوری و دفع بهداشتی فاضلاب شهر رشت نیازمند 700 میلیارد تومان اعتبار است، اظهار کرد: مشکل فاضلاب رشت در مدیریت یکپارچه قابل حل است. وی افزود: این طرح اعتبارات کلان میخواهد و با توجه به شناسایی منابع آلوده کننده، با همکاری دستگاههای ذیربط می توان نسبت به رفع مشکل اقدام کرد. نیزه باز، ادامه داد: فاضلاب رشت دارای طرح مطالعات مصوب است که از سالیان قبل با توجه به منابع تخصیصی آغاز شده است و اکنون تصفیه خانه فاضلاب فخب با ظرفیت 63000 مترمکعب، در مدار بهره برداری بوده که قسمتی از فاضلاب شهر رشت توسط یک تلمبه خانه به آن هدایت می شود. وی تصریح کرد: انتقال بخشی از فاضلاب منطقه غربی رشت شامل احمدگوراب و نخودچر نیز تا دهه فجر اجرایی خواهد شد که جمعیت برخوردار از این طرح حدود 200 هزار نفر خواهند بود. معاون آبفای گیلان با اشاره به طرحهای موازی طرح فاضلاب رشت، افزود: یکی از تلمبه خانه های اصلی شهر در شرق رشت احداث شده که با راه اندازی خط انتقال منطقه و بهره برداری از آن تا خرداد ماه سال آتی پیش بینی می گردد 20 هزار مترمکعب فاضلاب به تصفیه خانه انتقال یابد.