تکنولوژی های جدید صرفه جویی در مصرف آب
یکی از عوامل مهم اتلاف آب وجود نشتی های پنهان است و مصرف کنندگان امروزی در پی آنند تا با استفاده از تکنولوژی های مختلف نظیر ابزارهای شناسایی نشتی های آب و نرم افزارهای مصرف آب، میزان ذخیره منابع آب را بالا ببرند. از موسسات فعال در این زمینه می توان شرکت اینستروتک و هیدروشر را نام برد. شرکت های لوازم خانگی نیز در این میان نقش به سزایی داشته و با تولید محصولات باکیفیت مانند ماشین های لباسشویی و ظرفشویی موثر مصرف آب را به طور چشمگیری کاهش داده اند. برای مثال دستگاهی که در هنگام تکمیل ظرفیت خود قبلا ۴۰ لیتر آب مصرف می کرد اکنون حدود ۱۸ لیتر آب مصرف می کند. حال فعالیت شرکت هایی نظیر ورلپول، آسکو و بوش بر روی صرفه جویی در مصرف آب متمرکز است، به گونه ای که سیستم تشخیص مقدار آب ورودی لازم با توجه به میزان بار ماشین لباسشویی های جدید باعث صرفه جویی در مصرف آب و انرژی می شود و تمام محاسبات آن توسط سیستم مدیریت آب امکان پذیر می شود.
همچنین ظرفشویی های بوش جزو کم مصرف ترین ظرفشویی های جهان محسوب می شود که مجهز به حسگر آب است. این سیستم میزان کثیفی آب مرحله اول آبکشی را ارزیابی کرده و مشخص می کند که آیا برای استفاده در دوره اصلی شستشو قابل استفاده است یا نه. اگر آب فقط دارای میزان کمی از املاح و کثیفی باشد دوباره مورد استفاده قرار می گیرد. نکته اصلی این است که ماسین ظرفشویی بوش در هر بار شستشو تا سقف ۲۰% آب معادل ۴ لیتر در مصرف آب صرفه جویی می کند. از دیگر تکنولوژی های کاهش مصرف آب خانگی می توان به لوازم نصب كردني درون حمام اشاره کرد. شیر آب ها و سردوش های قدیمی در هر دقیقه حدود ۲۰ لیتر آب مصرف می کنند، اما سردوش های امروزی در هر دقیقه کمتر از ۹ لیتر آب و شیر آب های جدید در هر دقیقه حدود ۴ لیتر آب مصرف می کنند. علاوه بر این میزان آب مصرفی در سرویس های بهداشتی امروزی حدود ۴.۵ لیتر است در صورتی که سرویس های بهداشتی قدیمی تا حدود ۲۳ لیتر آب مصرف می کردند. همچنین تجهیزات کاهش مصرف آب داغ نیز باعث بهینه سازی در مصرف آب می شود. از شرکت های پیشرو در این زمینه می توان به شرکت های پسیفیک و کاروما اشاره کرد.
شیوه های نوین شستشوی وسایل نقلیه که در آنها از شیلنگ های مخصوص استفاده می شود مصرف آب را به ۳۰ لیتر در دقیقه کاهش می دهند. همچنین استفاده از چمن های مصنوعی هوشمند انتخاب مناسبی برای زمین های وابسته به آب محسوب می شود. چمن مصنوعی در مناطقی به کار می رود که امکانات لازم برای رشد چمن های طبیعی فراهم نیست و یا این که نگهداری آن به نحو مطلوب، غیر ممکن یا مشکل باشد. بنابراین در مناطقی که با کمبود آب مواجه هستند و یا نمی توان آبیاری مطلوبی برای چمن ها انجام داد، چمن های مصنوعی گزینه های مناسبی به شمار می روند.
این در حالی است که برای تامین آب چشم اندازهای طبیعی می توان از سیستم های آبیاری نوین و نرم افزارهای باغبانی شرکت هایی مانند دیوی واتر پروداکت، واتر وایز سیستم، تورو، لادکو و اکوکر استفاده کرد. علاوه بر این محصولاتی نظیر کودهای گیاهی جدید و مواد مغذی خاک به حفاظت از آب کمک می کند. تجهیزات سیستم های آبیاری greywater (سیستم فاضلاب خانگی از سینک آشپزخانه و وان حمام) و (فاضلاب ناشى از بارندگى) نیز از موارد تاثیرگذار برای صرفه جویی در مصرف آب به شمار می رود. شرکت هایی نظیر واتر پروس، اکوکر، دیوی واتر پروداکت و وات ورکز در این زمینه پیشرو می باشند. اکنون که با تکنولوژی های جدید صرفه جویی در مصرف آب آشنا شدیم برخورداری از روش های نوین صرفه جویی در مصرف آب به انتخاب آگاهانه افراد بستگی دارد و می تواند مزایای فراوانی برای حفظ محیط زیست و نسل آینده به همراه داشته باشد.
23 طرح فناورانه برای مقابله با کم آبی
۲۳ طرح مبتنی بر فناوریهای نوین از سوی شرکتهای دانش بنیان به ستاد توسعه فناوری آب، خشكسالی، فرسايش و محيط زيست که در معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری فعال است ارائه شده که قرار است با توجه به اولویت بندی مدنظر از سوی این ستاد برای رفع مشکلات کم آبی و مقابله با پدیده خشکسالی به کار گرفته شود.
- سامانه تصفیه آب سیار (پکیج بحران)
- اجرای پایلوت نیمه صنعتی زیرزمینی حذف ترکیبات دارویی (آنتی بیوتیک، هورمون و ...) از فاضلاب ها با استفاده از روش هیبرید بیوراکتور غشایی- ازوناسیون
- پایلوت حذف آلاینده های شیمیایی از آبهای چاه با استفاده از روش تبادل یونی
- طراحی و ساخت دستگاه حذف آلاینده های گازی از اگزور موتورسیکلت به روش پلاسما- کاتالیست
- مطالعه و ارزیابی گیاهان زینتی موجود در فضای سبز شهری و معرفی الگوهای مناسب گیاهی برای فضای سبز ایران جهت بهینهسازی مصرف آب شهری در کشور
- توسعه کشت چمن مقاوم به خشکی و شوری
- طراحی و ساخت سامانه الكترونيكی اندازهگيری زمان پيشروی و پسروی آب در مزارع كشاورزی
- بازیافت مجدد زه آبهای کشاورزی به منظور پرورش آبزیان و گیاهان با تکیه بر مدیریت تلفیقی زه آبها
- تدوين الگوی مدیریتی مبتنی بر روشهای تصمیمگیری نوین در خصوص اولویت بندی بازسازی قنات های خراسان جنوبی
- بررسی کارایی مصرف آب در دو روش آبیاری (زیر سطحی با شیاری) در عناب، انار، زرشک و پسته در شرایط اقلیمی بیرجند
- اصلاح برای بهبود کارآیی مصرف آب (WUE) در گندم نان تحت شرايط اقليمی بيرجند
- توسعه روشهای نوین آبیاری زیرسطحی برای کشت برنج
- توسعه فناوریهای نوین نمکزدایی از آب با حداقل پساب و انرژی
- حمایت از تشکیل باشگاه آب و توسعه فناوری در استان یزد
- طراحی و ساخت سامانه نمک زدایی به روش بخار سرد
- طراحی و ساخت سامانه نمک زدایی به روش اسمز مستقیم
- طراحی و ساخت سامانه نمک زدایی به روش بخار سرد
- حمایت از توسعه فناوری نمک زدایی آب به روش رطوبت دهی و رطوبت گیری (HDH)
- حمایت از تدوین استانداردهای شغلی و آموزشی/شناسایی و طبقه بندی مشاغل
- توسعه فناوری شناسایی منابع آب ژرفی و چشمه های آب خلیج فارس
- توسعه فناوری احداث مکانیزه سدهای زیرزمینی و آبشارهای زنجیره ای تامین آب
- طراحی و ساخت کنتور حجمی التراسونیک قابل نصب بر روی چاههای کشاورزی
- طراحی و ساخت مواد مالچ و بهبود دهنده و اصلاح کننده خاک
ساخت دستگاه آب مقطرگیری بدون هدر رفت
یکی از دستاوردهای محققان در راستای کاهش هدررفت آب «دستگاه آب مقطرگیری بدون پرت» است. با توجه به اینکه دستگاههای آب مقطرگیری کنونی به میزان زیادی آب را تلف می کنند از این رو استفاده از این دستگاه که دستاورد محققان ایرانی است می تواند مفید واقع شود. این سیستم با استفاده از سنسورهای کنترلی آب را بدون ذرهای اتلاف، به آب مقطر تبدیل می کند. این دستگاه با استفاده از اشعه uv به استریل سازی آب مقطر نهایی می پردازد و با استفاده از آن، مصرف انرژی تا ۱۵ درصد کاهش می یابد.
ردیابی آب در زیرزمین با دستگاه اختراعی آب یاب
«دستگاه ردیاب آب در منابع زیرزمینی» از دیگر اختراعات محققان داخلی است که از طریق آن، آب های اعماق زمین بدون نیاز به عملیات حفاری از روی زمین شناسایی می شوند. شناسایی منابع آب زیرزمینی و امکان حفرچاه برای اهداف متعدد با انجام یک سری مطالعات و عملیات مختلف زمین شناسی، ژئوفیزیکی و روش های مختلف سنجش از راه دور امکان پذیر است که نیاز به زمان زیادی دارد، از این رو این دستگاه ابداعی می تواند آب را بدون هیچگونه محدودیتی از نظر فاصله مکانی و از طریق تلفن یا تصویر ماهواره ای (google earth) ردیابی و ویژگی های کمی و کیفی آب را در لایه های زیرزمینی به صورت داده، ارائه کند.
قابل شرب کردن یک لیتر آب آلوده در ۱۰دقیقه
اختراع دیگر می تواند آب ها و پساب هایی که یکبار مورد استفاده قرار گرفته اند را به آب آشامیدنی تبدیل کند، این دستگاه بیشتر در شرایط اضطراری قابل کاربرد است. با استفاده از این سیستم می توانیم آب چاه ها (آب های تصفیه نشده) را تصفیه و در شرایط بحرانی همچون زلزله، سیل و جنگ برای آشامیدن استفاده کنیم؛ این سیستم ضدعفونی کننده قادر است در زمان ۱۰ دقیقه، ۱۰ لیتر آب را ضد عفونی و قابل شرب کند. امکان تبدیل فاضلاب صنعتی به آبهای غیر قابل شرب را مهیا می کند، از روش «الکتروکئوگولاسیون»، برای تبدیل فاضلاب صنعتی به آب های غیر قابل شرب بهره بردیم، تا از این آب برای آبیاری باغ، باغچه و مزارع استفاده شود و این روش می تواند از هدررفت آب در زمان آبیاری جلوگیری کند.
آبیاری مزارع با صرفه جویی ۴۰درصدی
همچنین یک مخترع ایرانی موفق به ساخت سیستمی جهت تنظیم میزان آب برای آبیاری مزارع و زمین های کشاورزی شده است. با استفاده از این سیستم می توان برای صرفه جویی در مصرف آب، میزان آبیاری زمین های کشاورزی را تنظیم کرد تا از این طریق آب مورد استفاده در زمین کشاورزی هدر نرود. کاربرد مخزن با شناور خودتنظیم شونده می تواند به میزان ۴۰ درصد در مصرف آب در زمینه آبیاری کشاورزی صرفه جویی کند.