تفكر ايجاد قطار شهري در اصفهان به زمان احداث ذوب آهن در دهه ۱۳۴۰ باز مي گردد كه مطالعه و پيشنهاد اولين مسير از طرف مشاور خارجـــي از فرودگاه بين المللي اصفهان به فولاد شهر و ذوب آهن مطرح و ارائه شد كه هيچگاه اين طرح به مرحله اجرا در نيامد. در سال ۱۳۵۵ توسط مهندسان مشاور سوئدي مطالعات جامع حمل و نقل شهر اصفهان انجام و طرح شبكه مترو سبك و اتوبوس ارائه شد كه آن هم بلا استفاده ماند.
در سال ۱۳۶۳ مطالعات حمل ونقل برون شهري توسط مجتمع فولاد مباركه و اساتيد و كارشناسان دانشگاه صنعتي انجام گرفت كه اين مطالعات محدود به ايجاد قطار مسافربري منطقه صنعتي حاشيه زاينده رود بود.
طي سالهاي ۱۳۶۶ تا ۱۳۶۹ مطالعات جامع حمل و نقل و ترافيك اصفهان توسط دانشگاه صنعتي و با مديريت سازمان حمل ونقل و ترافيك انجام و متعاقب آن بين سالهاي ۷۳-۱۳۷۱ مطالعات پيش امكان پذيري حمل ونقل انبوه منطقه اصفهان توسط مشاور فرانسوي سوفرتو و در سالهاي ۷۵-۱۳۷۴ مطالعات امكان پذيري آن توسط مشاور استرليايي ppk انجام شد و شبكه حمل و نقل انبوه منطقه اصفهان مشخص گرديد.
در سالهاي ۷۷-۱۳۷۵ طراحي اوليه خطوط اولويت دار قطارشهري اصفهان و حومه انجام مي پذيرد و در سال ۷۹ بودجه احداث قطارشهري در ۵ شهر كشور در مجلس شوراي اسلامي به تصويب رسيد.
در سال ۱۳۸۰ طرح نهايي خط يك (شمال - جنوب) به طول ۱۲/۵ كيلومتر مصوب و عمليات اجرايي ساخت تونل آن آغاز مي شود و با اضافه شدن ۷/۷ كيلومتر مسير كاوه– قدس (شمال- غرب) اينك خط اول قطار شهري اصفهان از شمال غرب تا جنوب بطول ۲۰/۱۲ كيلومتر مي شود. مهرماه سال گذشته فاز نخست خط يك مترو اصفهان به بهره برداري رسيد.
فاز نخست خط يك اصفهان به طول ۱۱ كيلومتر شامل ۱۰ ايستگاه از جمله ايستگاه هاي قدس، بهارستان، گلستان، شهيد مفتح، شهيد عليخاني، جابر و كاوه است؛ به زودي نيز با افتتاح ايستگاه چهارراه تختي، فاز دوم خط يك مترو نيز در اختيار شهروندان قرار مي گيرد. ايستگاه تختي مترو اصفهان يكي از اصليترين ايستگاه هاي قطار شهري اصفهان به شمار مي رود كه در محل چهار راه تختي اصفهان واقع شده است. تختي يازدهمين ايستگاهي است كه قطار شهري اصفهان به آن وارد مي شود و در ساخت اين ايستگاه از معماري ايراني و اسلامي استفاده شده است، نور مناسب و سيستم تهويه مطلوب از ديگر ويژگي هاي ايستگاه يازدهم قطار شهري مي باشد.
اكبر ميرزايي كه در حوالي ايستگاه تختي، فروشگاه لوازم ورزشي دارد، با ابراز خوشحالي از اينكه عمليات هاي عمراني مترو رو به اتمام است، مي گويد: سالهاست كه گردو خاك فعاليت كارگاه هاي عمراني مترو به در و ديوار مغازه داران اطراف مسير پروژه مي نشيند و ما همچنان منتظر راه انداري كامل مترو هستيم.
وي اظهارمي كند: ما بيشتر از ساير شهروندان شاهد فعاليت شبانه روزي كارگران هستيم و مي بينيم كه مسئولان شهرداري چقدر دغدغه آسايش و راحتي شهروندان را دارند، آنها درصدد هستند هر چه سريعتر مردم طعم شيرين سوار شدن به مترو را بچشند.
يكي ديگر از شهروندان كه در حال قدم زدن در پياده روي چهارباغ است، به خبرنگار ايمنا مي گويد: شهروندان شايد به خاطر محدوديت هاي ترافيكي حاصل از انجام احداث مسير مترو و ايستگاه هاي آن تا حدودي اذيت شدند، ولي ارزش داشت چرا كه با مترو هم رفت و آمدها آسانتر مي شود و هم آلودگي هوا كمتر مي شود.
بهنام رحيمي كه دانشجوي سال آخر رشته ادبيات است، تاكيد مي كند: ما اصفهاني ها از سالهاي پيش انتظار حركت مترو در شهر را داشتيم اما با توضيحاتي كه مسئولان مربوطه در برنامه هاي مختلف از روند انجام كاراعلام مي كردند، متوجه شديم احداث مسير مترو به همين راحتي ها نيست و زمان بَر است.
وي از تلاش هاي شهرداري اصفهان براي راه اندازي مترو تشكر كرده و ابراز اميدواري مي كند اين مهم هر چه سريعتر و به صورت كامل در شهر اصفهان محقق شود.
مترو در سيزدهمين ايستگاه تست مي شود
توكلي مدير پروژه ايستگاه تختي قطار شهري اصفهان در خصوص مشخصات فني ايستگاه تختي اظهار مي كند: ايستگاه تختي در ادامه فاز اول خط يك قطار شهري با زيربناي ۱۰ هزار متر مربع در محل چهارراه تختي اصفهان احداث شد.
وي مي افزايد: اين ايستگاه از معماري زيباي ايراني– اسلامي برخوردار است و شاخصه ويژه آن اين است كه عليرغم ساير ايستگاه هاي خط يك كه به صورت زيرزميني هستند و از نور مصنوعي تغذيه مي شوند، تركيبي از برق و نور آسمان است و باعث شده به زيبايي معماري آن افزوده شود.
مدير پروژه ايستگاه تختي قطار شهري اصفهان با بيان اينكه نور طبيعي آسمان از فضاي بيرون وارد ايستگاه مي شود و همين عامل اين ايستگاه را روشن تر از ساير ايستگاه ها نموده است، ادامه مي دهد: نور طبيعي از سازه خورشيدي به داخل ايستگاه ورود پيدا مي كند و به همين دليل زياد احساس نمي شود زير زمين قرار داريم. وي خاطرنشان مي كند: فشار هواي داخل ايستگاه نيز توسط سيستم هاي تهويه جريان گردشي دارد و به همين دليل مسافر حس خاصي نسبت به فشار هوا پيدا نمي كند.
توكلي مي گويد: سال گذشته فاز اول خط يك مترو به بهره برداري رسيد و تعداد ۱۰ ايستگاه آن در مدار بهره برداري قرار گرفت، ايستگاه تختي يازدهمين ايستگاه است كه قطار آن تست مي شود تا بتوانيم در آينده نزديك در اين ايستگاه هم مسافر سوار و پياده كنيم. وي فاصله ايستگاه هاي خط يك مترو را به طور متوسط بين ۵۰۰ تا ۶۰۰ متر اعلام و تصريح مي كند: در حال حاضر از ساعت ۷صبح تا ۳ بعداز ظهر هر نيم ساعت يك بار تست كردن مترو در ايستگاه تختي انجام مي شود.
مدير پروژه ايستگاه تختي قطار شهري اصفهان اظهار مي كند: با توجه به اينكه به زودي قرار است اين ايستگاه در مدار سرويس دهي به شهروندان قرار گيرد، مراحل تميز كاري و خرده كاري هاي نهايي آن در حال انجام است.
وي در ادامه با اعلام اينكه كل خط يك مترو اصفهان به طول ۲۰ كيلومتر و مشتمل بر ۲۰ ايستگاه است، مي گويد: نقطه شروع خط يك ايستگاه قدس در خيابان امام خميني (ره) و نقطه پاياني آن ايستگاه دفاع مقدس در ترمينال صفه است كه با توجه به وعده هاي داده شده سال آينده خط يك متروي اصفهان به طور كامل دراختيار شهروندان قرار مي گيرد.