Metropolitan Railway اولین قطار شهری دنیا بود که در سال ۱۸۶۳ شروع به فعالیت کرد. این قطار اکنون در لندن قرار دارد و لقب «مترویلندن» را یدک میکشد. در سال ۱۸۹۰ اولین قطار شهری الکتریکی نیز در کنار Metropolitan Railway در لندن شروع به کار کرد.
نگاهی به طراحی های عجیب ایستگاه اتوبوس در گوشه و کنار دنیا
ساخت این قطار شهری، نقطهی شروعی بر ساخت و تبدیل قطارهای شهری معمولی به نوع الکتریکیشان برای رفت و آمد از نیویورک به اروپا بود. چیزی نگذشت که جنوب شرقی آسیا و آمریکای لاتین هم وارد این عرصه شدند. در ادامه طولانیترین خطوط متروی جهان را برایتان معرفی خواهیم کرد. با کجارو همراه باشید.
۱۰. متروی نانجینگ، چین؛ ۲۲۵ کیلومتر (Nanjing Metro)
خط متروی نانجینگ، ۲۲۵ کیلومتر طول دارد و در شهر نانجینگ استان جیانگسو چین قرار دارد. این مترو که در سال ۲۰۰۵ شروع به کار کرد، در شهر نانجینگ خدماترسانی میکند. این سیستم مترو ۶ خط و ۱۲۱ ایستگاه دارد که با ۲۰۲ واگن در کلانشهرهای آسیایی فعالیت میکند. تعداد مسافران این مترو به ۲٫۲۴۸ میلیون نفر در روز و تعداد مسافران سالیانهاش به ۷۱۷ میلیون نفر میرسد. این مترو، چهارمین خط متروی بزرگ چین محسوب میشود. برنامههایی برای اضافه کردن لاینهای جدید و گسترش خطوط این مترو در نانجینگ و نیز اتصال این خط به شهرهای استان «آنهوئی» چین نیز وجود دارد.
۹. متروی مکزیکو سیتی، مکزیک؛ ۲۲۵ کیلومتر (Mexico City Metro)
متروی مکزیکو سیتی ۲۲۵ کیلومتر طول دارد و در مکزیک واقع شده است. این خط مترو، در پایتخت کشور یعنی مکزیکو سیتی و مناطق اطرافش خدماترسانی میکند. فعالیت متروی مکزیکو سیتی در سال ۱۹۶۹ شروع شد. این مترو بهجای چرخهای فولادی از لاستیکهای بادی استفاده میکرد. متروی این شهر ۱۲ لاین و ۱۹۵ ایستگاه دارد که با ۳۵۵ واگن در حال فعالیت است. متروی مکزیکو سیتی روزانه میزبان ۴٫۶ میلیون نفر مسافر است؛ این رقم سالیانه به ۱٫۶۸۵ میلیارد نفر میرسد. این خط مترو بعد از متروی نیویورک، دومین خط متروی بزرگ آمریکای شمالی محسوب میشود.
۸. متروی گوانجو، چین؛ ۲۴۰ کیلومتر (Guangzhou Metro)
خط متروی ۲۴۰ کیلومتری گوانگژو در شهر گوانگژو چین واقع شده است. این مترو در شهر گوانگژو و مناطق مجاورش در استان گوانگدونگ خدماترسانی میکند. شروع کار خط متروی گوانگژو به سال ۱۹۹۷ باز میگردد. این مترو ۹ لاین، ۱۶۷ ایستگاه و ۲۴۲ واگن در شهر دارد. تعداد مسافرانی که خطوط این مترو روزانه جا به جا میکنند ۶٫۲ میلیون نفر است؛ این تعداد در سال به ۲٫۴ میلیارد نفر میرسد. خط متروی گوانگژو از سال ۱۹۹۷ تا کنون، کارکنان این مترو نیز بستگان درجه یک آنها را بهطور رایگان حمل میکند. برای این سیستم مترو هم برنامههایی برای افزایش لاین و ایستگاههایش تدارک دیده شده است.
۷. متروی مادرید، اسپانیا؛ ۳۰۰ کیلومتر (Madrid Metro)
خطوط متروی مادرید، ۳۰۰ کیلومتر طول داشته و در شهر مادرید اسپانیا قرار دارد. این مترو از سال ۱۹۱۹ تا کنون در خدمت مردم مادرید بوده است که از سیستم نوین «قطار سبک شهری» برای رفت و آمد در شهر استفاده میکند. قطار سبک شهری نوعی وسیله حمل و نقل عمومی دورنشهری است که در آن هر واگن دارای موتور محرک بوده و می تواند به تنهایی یا در کنار دیگر واگنها مسافران را جابجا نماید. سیستم متروی مادرید رکورد پلهبرقیهای جهان را نیز با ۱۶۹۸ پله در دست دارد. بخشهای زیرزمینی این مترو بهقدری بزرگ هستند که گاهاً جشنوارههایی خاص در آن برگزار میشود. متروی مادرید ۱۳ لاین و ۳۰۱ ایستگاه در شهر دارد. تعداد مسافران روزانهی این مترو به ۱٫۷۴ میلیون نفر و تعداد مسافران سالیانهاش به ۵۶۰٫۹ میلیون نفر میرسد. از جمله برنامههای آتی این مترو میتوان به گسترش لاینها و بهبود وضعیت کلی آن اشاره کرد.
۶. متروی سئول، کره جنوبی؛ ۳۳۰ کیلومتر (Seoul Subway)
متروی سئول ۳۳۰ کیلومتر طول دارد و در شهر سئول کره جنوبی واقع شده است. این سیستم مترو در شهرهای سئول، اینچئون، گینوگیدو، چونگچئونگنامدو و گانگوون به ارائه خدمات میپردازد. خطوط متروی این شهر ۱۸ لاین و ۲۹۱ ایستگاه دارد که ۷۰٪ از خطوطش زیر زمین قرار دارد. مجموع مسافرانی که متروی سئول در روز جا به جا میکند، ۸۴۰ هزار نفر است؛ این در حالیست که رقم مذکور در سال به ۲٫۶ میلیارد نفر میرسد. از جمله امکانات واگنهای این مترو میتوان به اینترنت وای-فای، اینترنت پر سرعت نسل چهارم (۴G)، سیستمی هوشمند برای ارسال سیگنال برنامههای تلویزیونی بر روی تلفنهای همراه (BMB) و وایمکس داخلی اشاره کرد. همچنین طبق نظر کارشناسان، متروی سئول در میان تمیزترین متروهای جهان قرار دارد. ارائهی بلیط با فناوری NFC و نیز مشاهدهی برنامهی سفر مترو با استفاده از تلفن همراه در دسترس است. از جمله برنامههای توسعهی آیندهی این خط مترو میتوان به نصب نمایشگر بر روی درب واگنها و در سکوها و نیز لاینها و واگنهای اضافه اشاره کرد.
۵. متروی مسکو، روسیه؛ ۳۴۰ کیلومتر (Moscow Metro)
طول متروی مسکو به ۳۴۰ کیلومتر میرسد و در شهر مسکو روسیه قرا دارد. این خط مترو در مسکو و شهرها و حومههای اطرافش فعالیت میکند. متروی مسکو ۱۲ لاین و ۲۰۰ ایستگاه دارد. روزانه ۹٫۷ میلیون مسافر و سالیانه ۲٫۴۵ میلیارد مسافر از طریق قطارهای این مترو جا به جا میشوند. عمق این مترو در ایستگاه «پارک پوبدی» شهر مسکو به ۷۴ متر میرسد که بههمین دلیل، مترویی زیرزمینی محسوب میشود. از جمله برنامههای توسعهی آتی این خط مترو میتوان به گسترش ۱۵۰ کیلومتری خطوطش اشاره کرد که متروی مسکو را به سومین متروی طویل جهان بعد از متروهای شانگهای و پکن تبدیل خواهد کرد.
۴. متروی نیویورک، آمریکا؛ ۳۸۰ کیلومتر (New York City Subway)
خط متروی ۳۸۰ کیلومتری نیویورک واقع در شهر نیویورک آمریکا است. این مترو در نیویورک و بخشهای مختلف آن از جمله بروکلین، کوئینز، منهتن و برانکس به حمل و نقل مسافران میپردازد. خط متروی نیویورک ۳۴ لاین و ۴۶۹ ایستگاه دارد. این خط مترو وظیقهی جا بهجایی روزانه ۵٫۵۹۷٫۵۵۰ نفر و سالیانه ۱٫۷۵ میلیارد نفر را دارد. این مترو که ۷ روز هفته را ۲۴ ساعته مشغول به خدماترسانیست، شلوغترین خط متروی دنیای غرب محسوب میشود. متروی نیویورک در نظر دارد تا سال ۲۰۱۹ سیستم پرداخت بلیط بدون تماس خود را راهاندازی کند. از دیگر برنامههای این خط مترو میتوان به افزایش ۳۰۰ واگن بیشتر به ناوگان ترابریاش اشاره کرد.
3. متروی لندن، بریتانیا؛ ۴۰۰ کیلومتر (London Underground)
متروی لندن ۴۰۰ کیلومتر طول داشته و در شهر لندن انگلستان قرار دارد. از این مترو با عنوان «the Tube» نیز یاد میشود. متروی لندن در شهرهای اسکس، هرتفوردشایر، باکینگهامشایر و لندن در حال فعالیت است. این مترو ۱۱ لاین و ۲۷۰ ایستگاه دارد. تعداد مسافران روزانهی این مترو به ۴ میلیون و مسافران سالیانهاش به ۱٫۳۰۵ میلیارد نفر میرسد. گسترش خطوط مترو تا منطقهی باترسیِ لندن و اتصالش به ایستگاه متروی کروکسلی از جمله برنامههای آتی متروی لندن است. لاین دیگری با نام کراسریل (Crossrail) برای افتتاح در سال ۲۰۱۸ در حال ساخت است.
۲. متروی پکن، چین؛ ۵۵۵ کیلومتر (Beijing Subway)
متروی ۵۵۵ کیلومتری پکن در شهر پکن چین قرار دارد. این مترو، دومین خط متروی بزرگ و طویل جهان محسوب میشود. متروی پکن در سال ۱۹۶۹ افتتاح شد و خطوطش بیشتر مناطق پکن را در بر میگیرد. این مترو ۱۸ لاین و ۳۳۴ ایستگاه دارد. تعداد مسافرانی که این مترو در روز حمل میکند ۹٫۲۷۸ میلیون نفر و تعداد مسافران سالیانهاش چیزی در حدود ۳٫۲۵ میلیارد نفر است که همین موضوع متروی پکن را به شلوغترین خط متروی جهان تبدیل کرده است. طبق برنامهریزیهای انجام شده، بهزودی۱۰۵۰ کیلومتر دیگر بر خطوط ریلی این مترو اضافه خواهد شد؛ زیرا خط متروی فعلی پکن، پاسخگوی نیازهای این شهر نیست.
۱. متروی شانگهای، چین؛ ۵۸۷ کیلومتر (Shanghai Metro)
متروی شانگهای ۵۸۷ کیلومتر طول دارد و در شهر شانگهای چین واقع شده است. این مترو صدر فهرست بزرگترین و طویلترین خطوط متروی جهان است. متروی شانگهای در سال ۱۹۹۳ شروع به کار کرد. این مترو هم در مناطق شهری و هم مناطق حومهای که تعدادش مجموعاً به ۱۳ منطقه میرسد، در حال فعالیت است. متروی شانگهای با در اختیار داشتن ۱۴ لاین، طولانیترین خط متروی دنیا و با ۳۶۴ ایستگاه دومین متروی بزرگ جهان بهلحاظ تعداد ایستگاه است. متروی شانگهای روزانه میزبان ۱۰ میلیون مسافر است. از برنامههای آیندهی این خط مترو میتوان به افزایش ۴ لاین جدید برای اتصال به دو خط متروی دیگر در استان جیانگسو چین در سال آتی اشاره کرد.