همانطور که در بخش دوم گفته شد سیستم مدیریت هوشمند از 7 بخش اصلی تشکیل شده است که هر کدام از آن ها دارای زیر سیستم هایی است. در این بخش به نحوه عملکرد این زیر سیستم ها می پردازیم.
سیستم تهویه مطبوع
عملکرد سیستم تهویه مطبوع در ساختمان هوشمند از طریق تنظیم هوشمند دما و رطوبت با استفاده از حسگرهای نصب شده در ساختمان صورت می گیرد. افزون بر این، حذف آلاینده ها نیز از جمله کارکردهای رایج در یک سیستم تهویه مطبوع هوشمند به شمار می رود. مزیت اصلی این سیستم ها بهینه سازی مصرف انرژی با افزایش کارایی استفاده در تجهیزات مولد انرژی است.
در گذشته تهویه هوا و فضای محیط از طریق تجهیزاتی مانند چیلرها، کولرها و دیگر تجهیزات الکترومکانیکی انجام می گرفت. کنترل و مدیریت این سامانه در محل انجام می شد. اما با معرفی سیستم هوشمند این فرآیند به صورت خودکار از راه دور و بدون نیاز به حضور فیزیکی صورت می گیرد.
سیستم هشدار آتش و آتش خاموش کن خوردکار
سامانه اعلام حریق در ساختمان هوشمند تشکیل شده از مجموعهای از قطعات الکترونیکی است. عملکرد آن به گونه ای است که احتمال وقوع آتش سوزی در ساختمان را پیشاپیش اعلام می کند. تفاوت این سیستم با سیستم های پیشین در این است که در گذشته خاموش کردن آتش به صورت دستی و با حضور یک اپراتور انجام می شد. در صورتی که در سامانه هوشمند تمامی مراحل اعلام خطر و فعال سازی سیستم آتش نشان بطور خودکار بدون نیاز به حضور انسان انجام می شود. این کار از طریق حسگرهای اعلام حریق صورت می گیرد.
هر یک از این حسگر ها بسته به اینکه به کدام ویژگی آتش حساس هستند عمل می کنند و شامل حسگرهای دود، حرارت، منو اکسید کربن، شعله و حسگر ترکیبی است. به این صورت که حسگرهای دود حساس به دود هستند در حالی که حسگرهای نوری اگر تغییر آشکاری در میزان نور دریافتی با توجه به میزان تغییر و کاهش نور رسیده به سیستم مشاهده کنند، خطر آتش سوزی را اعلام می کنند. از موارد دیگر که در این سیستم می توان استفاده کرد به کارگیری فناوری های جدیدی چون کاغد دیواری های هوشمند است.
بخش خروجی سامانه اعلام حریق هوشمند تشکیل شده از قسمت هایی مانند تماس خودکار با آتش نشانی محلی، روشن نمودن تابلوهای خروج اضطراری، فعال سازی سیستم آتش خاموش کن خودکار، به صدا درآوردن آژیرهای خطر، قفل کردن یا از حالت قفل خارج کردن درب ها می باشد.
تجهیزات هشدار آتش
امنیت ساختمان هوشمند
برقراری امنیت از طریق سیستم مدیریت هوشمند ساختمان به ساکنین اجازه می دهد تا تمامی ساختمان را توسط حسگر ها و یا سایر سیستم های کنترل رفت و آمد پایش کنند. در این روش کاربران می توانند تمامی درب ها را زیر نظر داشته و در صورت بروز خطر از طریق تلفن همراه از آن اطلاع پیدا کنند.
مدیریت مصرف انرژی و نور در ساختمان هوشمند
سیستم کنترل هوشمند سازی روشنایی ساختمان به کاربر این اجازه را می دهد که به دلخواه میزان روشنایی خانه را با امکان تعیین برنامه زمانی دلخواه با کنترل از راه دور دستگاه تنظیم نماید. میزان شدت نور به وسیله حسگرهای نصب شده در داخل و خارج ساختمان قابل تنظیم می باشد. با لمس کلید روی صفحه لمسی، کلیدهای هوشمند و یا ریموت کنترل ضمن ضرفه جویی در مصرف انرژی آسایش را برای کاربران ساختمان فراهم می کند.
از مزایای این سیستم می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- امکان برنامه ریزی و تنظیم روشنایی فقط در حضور ساکنین با شبیه سازی حضور
- ایجاد نورپردازی های ویژه از طریق پیامک، اینترنت و یا کلید هوشمند
- امکان برقراری ارتباط بخش روشنایی به بخش امنیت ساختمان
سیستم روشنایی
سیستم کنترل درب و پنجره
استفاده از آن علاوه بر ایجاد امنیت و آسایش باعث دسترسی افراد به قسمت های مختلف ساختمان می شود. با نصب این سامانه فضای داخلی از تابش مستقیم نور خورشید در امان خواهد بود و می توان میزان شدت نور در محیط داخل را تنظیم نمود. از مزیت های این سیستم می توان به خودکار بود بخش های مختلف از قبیل کرکره های بیرونی، قابلیت زمان بندی و باز و بسته شدن پرده ها اشاره نمود.
گرمایش، سرمایش و تهویه مطبوع
در این سامانه می توان دمای اتاق ها را به صورت جداگانه تنظیم نمود. همچنین کاربر با برنامه ریزی بخش تهویه می تواند دمای متغیر در زمان های مختلف را داشته باشد. یکی از کاربردی ترین ویژگی های این سامانه نظارت و کنترل لحظه به لحظه بر اجزای مختلف تاسیسات مانند شیرها، فن کوئل ها و غیره می باشد. نکات مثبت سیستم های گرمایش سرمایش هوشمند عبارتند از:
- برقراری آسایش و آرامش در محیط
- استفاده از ترموستات برای ثابت نگه داشتن دمای داخل
- تنظیم ویژگی های تهویه فضای داخلی بر مبنای حضور کاربران
- کنترل و نظارت بر عملکرد بهینه پمپ ها، کولرها و دیگر تجهیزات در موتورخانه ساختمان
واحد امنیت و نظارت تصویری
کاربر امکان تعریف نحوه کارکرد سیستم های امنیتی از طریق نظارت تصویری پیوسته با استفاده از دوربین های مدار بسته دارا می باشد. از دیگر امکانات آن استفاده از قفل های الکترونیک و کنترل رفت و آمد افراد به ساختمان را می توان نام برد. همچنین می توان تصاویر دوربین را از هرجایی با استفاده از اینترنت مشاهده نمود.
سیستم های صوتی و تصویری
امکان پخش موسیقی و فایل های ذخیره شده در فضای ساختمان از نکات مثبت این سیستم است. در فصاهای بزرگتر مانند سالن های کنفرانس توانایی برقراری ارتباط یکپارچه بین واحدهای مختلف صوتی و تصویری را دارد. همچنین می توان در اتاق های مختلف موسیقی های متفاوتی را پخش نمود.
سیستم صوتی و تصویری
سیستم آبیاری خودکار
آبیاری گل و گیاه، تنظیم فواره و آبشارهای مصنوعی با این سیستم به سادگی قابل کنترل می باشد. ساختمان هوشمند می تواند کنترل آبیاری در حیاط یا داخل ساختمان را به طور خودکار طبق برنامه ریزی که کاربر از قبل برای آن تعریف کرده است انجام دهد.
سیستم آبیاری