اگرچه مسوولان دولتی از شش ماه قبل اعلام کردهاند که بازار مسکن از رکود خارج میشود، اما حسام عقبایی، رییس اتحادیه مشاوران املاک، گفته است که بازار مسکن دیگر کشش افزایش قیمت ندارد.
مرگ تدریجی انبوه سازی در رکود مسکن
عقبایی در پاسخ به این سوال که برخی از مشاوران املاک در سطح شهر شایعاتی را مطرح میکنند مبنی بر اینکه چون نرخ دلار تا حدودی افزایش یافته است قیمت مسکن نیز رشد خواهد کرد، گفت: بازار مسکن از سال ٩٢ تا اواخر سال ٩۵ در رکود مطلق به سر میبرد. همه ساله در ماه اسفند مالکان با مراجعه به مشاوران املاک قیمت واحدهای مسکونی خود را درصدی افزایش میدادند و عنوان میکردند که چون سال جدید تورم افزایش خواهد یافت بنابراین قیمت مسکن نیز افزایش مییابد.
وی ادامه داد: مشاوران املاک نیز به مالکان تذکر میدادند که واحدهای مسکونی آنها با همین قیمتها هم به فروش نمیرسد و خریداری برای آن وجود ندارد پس چرا قیمت پیشنهادی خود را افزایش میدهید؟ رییس اتحادیه املاک اضافه کرد: نتیجه اینکه مشاوران املاک هیچ نقشی در بالا بردن قیمت مسکن ندارند چرا که به خوبی آمارها نشان میدهد وقتی سال جدید آغاز میشد قیمتها به هیچ عنوان افزایش نمییافت. عقبایی تاکید کرد: با آغاز سال جدید وقتی مالکان میدیدند بازار مسکن کشش ندارد از قیمتهای پیشنهادی خود صرفنظر کرده و به قیمتهای قبل برمیگشتند و اتفاقا متقاضیان رغبتی برای خرید همان واحدهای مسکونی با قیمتهای قبلی نیز نشان نمیدادند. رییس اتحادیه مشاوران املاک، افزود: بازار مسکن کشش آنچنانی ندارد و قدرت خرید به این شکل نیست که بتواند قیمت مسکن افزایش یابد و برای این واحدهای مسکونی متقاضی وجود داشته باشد چرا که جهش قیمت در سالهای ٨۵، ٨۶، ٩٢ و ٩١ بهگونهای بوده که قدرت خرید متقاضیان به شکل قابلتوجهی کاهش یافته است، هر چند معتقدیم که سایر کالاهای مرتبط با ساختوساز افزایش قابل ملاحظهای داشته است. وی ادامه داد: پیشبینی ما این بوده است که رونق از نیمه دوم سال ٩۶ انجام خواهد شد اما تا زمانی که سیاستهای پولی و بانکی اصلاح نشود رشد آن چنانی در معاملات مسکن را شاهد نخواهیم بود.
بنابراین امیدواریم سیاستهای پولی و بانکی در مجلس مورد بازبینی قرار بگیرد. عقبایی خاطرنشان کرد: وضعیت فعلی بازار مسکن به سمت و سویی میرود که نمیتوان به خوبی و با قاطعیت در مورد آن اظهارنظر کرد. رییس اتحادیه مشاوران املاک افزود: عملا فروردین ماه سال ٩۶ بازار مسکن تعطیل بود و اردیبهشت ماه نیز به دلیل در پیش بودن انتخابات بازار مسکن در یک انتظار بیسابقهای فرو رفته بود، بنابراین ماه خرداد نیز به دلیل سپری کردن ماه مبارک رمضان عملا خرید و فروش آنچنانی صورت نگرفت و بازار مسکن استارت خود را از تیر ماه زده است. وی تاکید کرد: پیشبینی ما این است که روند صعودی معاملات مسکن از نیمه دوم سال ٩۶ آغاز شود البته این به آن معنی نیست که به محض ورود به ماه مهر باید بازار مسکن رونق بگیرد اما آنچه که با قاطعیت میتوان اعلام کرد این است که قیمت مسکنتا شهریور ماه رشد نخواهد داشت.