عوامل بسیاری از جمله وضعیت اقتصادی مردم ، فصول مختلف سال ، مناطق مختلف شهری ، افزایش جمعیت ، رشد و توسعه شهر و غیره به افزایش تولید نخاله ساختمانی دامن می زند. دور ریزهای ساختمانی مصالحی از قبیل آجر، بتن، مواد فلزی و میلگرد هستند که در طی فعالیت های ساخت و ساز از آن ها استفاده نشده است. با توجه به تحقیقات انجام شده مقدار این ضایعات برابر با ۱۰ تا ۱۵ درصد از کل مصالحی است که در عملیات ساختمانی به کار میرود.
پنج راهکار بازیافت نخاله های ساختمانی
مدیریت بازیافت نخاله های ساختمانی
دلایل ایجاد دور ریزهای ساختمانی
نخاله های ساختمانی در تمام مراحل یک پروژه ساخت و ساز از قبیل تهیه مواد، طراحی و عملیات ساخت تولید می شوند که در جدول (1) بیان شده است.
جدول (1)،دلایل ایجاد نخاله ساختمانی
برای کنترل تولید این پسماندها در صنعت ساختمان سازی باید به مرحله طراحی و حمل و نقل مصالح توجه ویژه کرد تا میزان استفاده از مصالح تا حد ممکن بهینه شود:
کاهش نخاله ها در مرحله طراحی
در نظر گرفتن نیازهای ساخت و محاسبه دقیق مصالح مورد نیاز در مرحله طراحی می تواند به کاهش ضایعات کمک شایانی کند. در این مرحله لازم است که با هدف افزایش ایمنی و مقاومت، رفاه و صرفه جویی اقتصادی، طراحی مطابق مقررات ملی ساختمان انجام شود. همچنین استفاده از مصالح با کیفیت بالا متناسب با شرایط اقلیمی مکان پروژه از مصالحی استفاده شود که قابل بازیافت باشد.
علاوه بر این سفارش مصالح باید در صورت نیاز و به مقدار لازم انجام گیرد و در محل تحویل گردد.
کاهش تخاله ها در مرحله حمل ونقل
قابل توجهی از تولید ضایعات ساختمانی ناشی از مشکلات ایجاد شده طی حمل جا به جایی مصالح رخ می دهد. از اینرو مسایلی مانند بسته بندی مناسب، وسایل نقلیه متناسب با نوع بار، و شرایط لازم برای حمل آن رعایت شود به عنوان مثال هنگام حمل شن و ماسه باید روی آن را پوشاند و یا در مخزن مناسبی قرار داد تا از اتلاف آن جلوگیری شود و یا برای حمل بلوک های سفالی برای اینکه شکسته نشوند از پالت استفاده کرد.